Svédnátha

2009.02.23. 22:25

Ez nem egy betegség, félreértés ne essék - ez sokkal inkább egy posztmodern alternatív színielőadás. És most, hogy a sípályákról hazatértek a sportosabbak és az irodában is átvészelték valahogy a múlt héten támadt kemény telet a puhányabbak, most támad igazán az influenza. Hirtelen  megugrott a műkedvelő amatőrök száma - utcán, buszon, munkahelyen, boltokban; ki-ki bőszen gyakorolja a szerepét. Ó a főbb karakterek nagyon eltérnek a nálunk ismertektől. Például a zsebkendő teljesen mellékszereplő, az esetek többségében nem is jelenik meg a színen. Vagy ha igen, használat után ott billleg az asztal vagy a tányér(!) közepén. A szipogás viszont szinte kötelező - és a svéd átlagember testalkatát elnézve ez gyakran harákolássá fajul. És nincs abban semmi meglepő (nekik) ha a megbeszélésen résztvevő 15 ember alig hallja egymást a szortyogások széles skálájától. (Az igazat megvallva, azért az én fülem még nem olyan edzett.) Ők a könyékhajatukba tüsszentenk, amire "Proszit" a helyes válasz és persze minden tüsszentés után leellenőrzik, helyén maradt-e az orruk. Kissé túl alaposan ellenőrzik időnként. Érzem én hogy kényes területre tévedtem, de nem hiszem, hogy egyhamar átveszem a szokásakat - addig is  tűröm az értetlen pillantásokat és szemlesütve teszem zsebre a zsebkendőmet. Aztán vegyük sorra a nálunk tepsis krumplikén ismert alapételt. A házibácsim büszkén mutatta hogyan kell ezt az abszolút egyszerű fogást elkészíteni - de amikor elővette a halkonzervet, kikerekedett a szemem. Szóval náluk egy sor apróhalat tesznek a krumpli és a hagyma közé - az íze igen sajátos, csak haladó kísérletezőknek és a mindenre elszántaknak ajánlom. A következő mókás dolog a lundi katedrális. A majd ezer éves épületet a törvény erejével igyekeznek védeni minden károsodástól - a falazat kövei között élő növényzettel szemben mégis tehetetlenek, mert a kövek réseiben egy ritka és értékes védett gyógynövény él, amit szintén a törvény véd a kipusztulástól. De ez csak néhány apró példa...egyelőre a változatosság tényleg gyönyörködtet (de legalább megmosolyogtat).

A bejegyzés trackback címe:

https://vandorpocok.blog.hu/api/trackback/id/tr28961977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edittigris 2009.02.24. 22:44:00

Jaj, ez elég rémes lehet. Teljesen magam előtt látlak, amint udvariasan titokban szörnyülködsz. a japánok is szipognak, mert ott meg nem illendő zsebkendővel matatni az orrod körül, egyáltalán az orrodhoz nyúlni. Adritól most tudtam meg, hogy vigyázzak a thaioknál nem illik lábunk ujjainak a másik ember felé néznie, ezért kell törökülésben ülni, vagy tárgyaláson eldugni a lábfejet. Hogy mik vannak! Nagyon színes ez a világ, szerencsére!
Te azért inkább ne szipogj, ne legyél egyáltalán náthás! Puszi
süti beállítások módosítása